HEALTH: Guilt free cookies

HEALTH: Guilt free cookies

Keys to succes -

Als ik druk bezig ben, stress heb of een 'snelle honger' heb, ben ik geneigd om te gaan snacken. Ik ben een candy girl, ik hou van zoet. Geef mij een beker Ben & Jerry's en ik sta een maand geheel tot uw dienst (promised!). Maar sinds ik probeer geen suiker meer te eten, is het kwijlen als er weer een Milka reclame op televisie verschijnt of pink ik stiekem een traantje weg als ik B&J voorbij wandel in de supermarkt. Dus ging ik op zoek naar gezonde alternatieven zodat ik me niet langer schuldig voel als ik weer een maxi pack Maltesers binnenspeel. Dus presenteer ik je met trots, vandaag op Les Folies en morgen in je oven: appel-kaneel koekjes.

Sweet pleasures


Ingrediënten voor 6 tot 10 vierkantjes:

 • 2 eetlepels kokosolie (Amanprana)
 • 2 appels
 • 2 eetlepels honing
 • 180 g havermout
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 eetlepel gedroogde cranberry's
 • 1 eetlepel pompoenpitten

 1. Verhit de oven tot 180°C en vet een bakblik in met kokosnootolie. 
 2. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en doe ze ongeschild in een keukenmachine. 
 3. Hak ze tot een grove puree, voeg een klein beetje water toe. 

4. De kokosolie en de honing laten smelten op een laag vuurtje en vervolgens de gepureerde appel doorroeren.
5. Voeg de havermout, de kaneel, de cranberry's en pompoenpitten toe en roer alles goed door elkaar tot je een kleverig mengsel hebt.
6. Schep dit mengsel in het bakblik en druk het stevig aan. 
7. Bak de koek in circa 20 minuten goudbruin. Volledig laten afkoelen en vervolgens in vierkantjes snijden.

This is good for you because...

 • Trage suikers. Deze koekjes zijn goed voor de stofwisseling (bij Diabetes type II) dit is de meest voorkomende vorm van diabetes die verband houdt met dieet en levensstijl.  Het voorstadium van Diabetes type II wordt 'insulineresistentie' genoemd.  Het is belangrijk om een laag GI-dieet te volgen in dit geval.  Dit is een dieet van voedsel met een trage energieafgifte (trage suikers) waarmee je de pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomt.  Dus weg met geraffineerde granen en suikers, vandaar dat we hier tarwevlokken en een beetje honing gebruiken.  Kaneel speelt een gunstige rol in de bloedsuikerbalans omdat het insuline effectiever maakt.
 • Tevens goed voor de bloedsomloop en het spijsverteringssysteem.  Havervlokken zijn rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels.  Het zijn vooral de oplosbare vezels in haver en de pectinevezels in de appel die zich in het spijsverteringskanaal binden aan cholesterol en deze afvoeren via de darm. Doordat de vezels zich aan het cholesterol binden voorkomen ze de opname in het bloed hiervan.

Inge Verpoten is gezondheids -en voedingsconsulente en 24/7 bezig met healthy food. Naast voedingsadvies kan je ook bij haar terecht voor oa. zuiveringskuren, voetreflexologie en dieptemassage (aanrader!). Deze fantastische dame organiseert ook regelmatig gezonde kookworkshops. Interested? Surf naar haar website (klik hier) voor meer details en contact.

Fotografie // Laura Coker

Reacties

schreef

Dit ziet er lekker uit!

schreef

jummm dit is food heaven :)