LIFESTYLE: 5 steps to chasing your dreams

LIFESTYLE: 5 steps to chasing your dreams

Keys to succes -

kleinLesfoliesdesxx_0162Ph by Marieke Penne

Nu het jaar stilaan op haar einde loopt, bekijk ik mijn 2013 voornemenslijstje steeds meer. In tegenstelling tot de vorige jaren is het dit jaar steeds meer een checklist geworden én een motivatiebrief aan mezelf. Naast dat heb ik nog enkele andere little things die ervoor zorgen dat ik mijn focus niet verlies en blijf werken voor wat ik wil. Eén ervan is sharing is caring.

1. Ga op zoek naar je passie en beleef ze.

Er zijn slechts enkelen die vanaf het begin van hun leven al meteen weten wat ze willen doen en wat hun doel is. Het is dus niet erg dat je nog niet goed weet wat voor job je wil doen, of je wel goed zit met je studies en andere life questions. Ik hoor zelfs veel van mensen uit mijn omgeving dat ze hetgene wat ze nu doen maar zo-zo vinden en ze gaan ervan uit dat het allemaal wel duidelijk zal worden along the way. Dat klopt, maar als je ontevreden bent met je leven of met bepaalde delen ervan, zal het alleszins niet helpen om gewoon verder te blijven doen zoals je bezig bent. Stap dus uit je comfort zone. Doe dingen die je normaal gezien niet zou doen en dat begint klein. Laat je rommel eens liggen als je perfectionistisch bent, begin met start to run als je een hekel hebt aan sport, volg een cursus Italiaans in avondschool,... Het gaat erom dat je jezelf in een nieuwe situatie leert kennen, misschien wel nieuwe talenten ontdekt en nieuwe wegen bewandelt.

2. Leer je passie en jezelf beter kennen.

Heb je ze gevonden? Goed! Heb je ze niet gevonden? Ook goed! Als je naarstig en wanhopig naar iets zoekt zal je meestal iets anders vinden dan wat je oorspronkelijk wou. Als je nieuwe dingen probeert zullen er ook veel bij zitten die je zeker niet (meer) wil doen en dat is niets. Ik ken iemand die jarenlang allerlei dingen heeft geprobeerd en uiteindelijk wist hij alleen nog maar wat hij niet wou doen met zijn leven. Dat is juist goed, want zo kan je ook al dingen uitsluiten, je leert bij. En zo leer je jezelf beter kennen. Het is niet erg dat je fouten maakt, zolang je er maar uit leert - anders blijf je dezelfde (denk)fout maken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en sta je stil. kleinPicMonkey-Collage

3. Ga altijd vooruit, kijk niet achterom.

De meeste mensen willen iets bereiken maar denken dat het te laat is of dat ze het niet kunnen of ze leven nog teveel in het verleden. Dus doen ze het uiteindelijk maar niet. Dat is fout. Als je écht een passie hebt dan moet je boven alles je gevoel volgen. Gooi de (onbewuste) angst om te falen overboord. Laat je vooral niet teveel beïnvloeden door gebeurtenissen uit het verleden, want anders heb je die vicieuze cirkel weer. Een heel simpel voorbeeld: het is niet omdat ik de laatste keer een paniekaanval had op het vliegtuig, dat ik dat nu weer ga hebben - dus ik vlieg nooit meer, ook al mis ik er enorm veel kansen door. Een ander voorbeeld: het is niet omdat hij/zij je hart brak, dat je nieuwe liefde dat ook gaat doen - dus dan blijf je maar veilig alleen en loop je de kans dat het goed loopt ook mis. Dat zijn denkfouten, geen rationele conclusies. Het is nooit te laat om je manier van denken te veranderen, om je horizon te verbreden en om los te laten. Iedereen kan loslaten, hoe onmogelijk moeilijk het soms ook lijkt - hoe lang het ook duurt, uiteindelijk zal je kunnen loslaten en verder gaan.

4. Laat je niet leiden door anderen.

Eén van de moeilijkste dingen is weerstaan aan de beïnvloeding van je omgeving. Misschien wil je hen niet teleurstellen, misschien heb je het gevoel dat je niet voldoet aan de verwachtingen van de maatschappij. Fout. Wie moet er het meeste tijd met jou doorbrengen? Zij of jezelf? Van wie is je leven? Van hen of van jou? Het is een keuze, soms een harde keuze die je moet maken vooraleer je er voluit voor kan gaan. Ik heb mijzelf vroeger in allerlei bochten gewrongen, want ik was een echte people pleaser, maar zo raak je ook niet ver. Mensen gaan je toch bekritseren, maakt niet uit wat je doet. Dus daar moet je het niet voor laten. Kies voor jezelf - maar omring je met mensen die jou en je keuzes respecteren en die je graag gelukkig zien - neem afstand van de mensen die het niet goed met je voor hebben. kleinPicMonkey-Collage3

5. Leef en laat je inspireren.

Een levensdoel halen, dat doe je niet zomaar. Daar gaan jaren over. Daarom is het belangrijk om jezelf te blijven motiveren met kleine dingen. Maak moodboards, schrijf een voornemenslijstje. Koop een notitieboekje en schrijf daar elke dag in wat je gelukkig heeft gemaakt. Onderneem dingen, niet omdat ze je verder brengen op ambitieus vlak, maar omdat ze leuk zijn om te doen. Verveel je. Ga op vakantie, als is het maar naar een nabije stad. Wees dankbaar. Draag wat je mooi vindt. Vergeef. Adopteer een dier. Ga naar marginale feestjes - soms zijn dat nog de beste. Probeer eerlijk te zijn tegenover jezelf. Geloof in positief denken. Stel grenzen. Neem jezelf niet te serieus. Zoek de balans tussen werk en plezier die bij je past. Verlies nooit hoop, morgen is er weer een dag. Doe keer zot. Word hopeloos verliefd, op een landschap, op muziek op een mens, op een dier - heb lief. Stop met stressen. Hou een in-bed-lig-dag. Vertrek op roadtrip. Denk niet té veel na, doe meer. Leef. En ga ervoor.

Reacties

Esmée Lifestyle schreef

Wat een prachtige post! Heel erg fijn om te lezen. x

Svea_XX schreef

Lief! Thanks xx

Mme Sophistique schreef

mooie post :) geeft me wel wat moed bij het afmaken van mijn SLO. Af en toe zie ik het niet meer echt zitten en twijfel ik weer, maar ik denk toch echt dat dit iets voor mij is :)

Let's Do It Chic schreef

Hele goede post! De meest succesvolle mensen op de wereld hebben dat alleen bereikt door doorzettingsvermogen, niet opgeven en niet denken aan wat anderen er wel niet van zullen vinden. Thnx voor de inspiratie! X

Svea_XX schreef

Da's normaal hé, dat je soms zo van die dagen hebt. Ik heb dat ook, maar een passie is een soort 'thuis'. Soms heb je gewoon dringend vakantie nodig en wil je even weg van thuis, maar uiteindelijk vind je altijd je weg terug naar huis.

Svea_XX schreef

Leuk dat ik je inspireerde! XX

elisecordaro schreef

Leuke post! Fijn dat je die moodboards vermeldde. Ik werk zelf soms met wat ik 'wensborden' noem. Ik neem dan een groot stuk karton en plak er allerlei foto's op van wat ik wil bereiken zoals de job van mijn leven of het huisje van mijn dromen. Zo kan ik makkelijk mijn doelen voor ogen houden :) xx