LIFESTYLE: Werelddierendag!

LIFESTYLE: Werelddierendag!

Personal -

Ph by Marieke Penne

Als je al enkele foto's hebt gezien op Les folies, dan weet je dat mijn hondje Lizzy op de helft ervan geportretteerd staat. Dat komt omdat ze niet 'enkel' maar mijn huisdier is, maar ook mijn vriendin en nog belangrijker: Lizzy is mijn thuis en ze gaat bijna overal met mij mee naartoe. Ik heb al eerder geschreven over waar ik haar vandaan heb (broodfok) en hoe ze was als puppy, herlezen doe je hier.

Het is Werelddierendag vandaag en daarom zet ik Lizzy en alle andere dieren graag nog eens in de spotlights. Op deze dag wordt namelijk overal ter wereld even stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. Er zijn veel gelukkige dieren, daar ben ik van overtuigd, maar er is ook een groot deel dat nog steeds hulp nodig heeft. De dierenbescherming doet zijn best om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat zij die hulp krijgen, maar het is bijlange nog niet genoeg. Het liefste zou ik al die dieren bij mij in huis nemen, want het breekt echt elke keer opnieuw mijn hart als ik dingen hoor zoals de recente gebeurtenissen met de Limburgse paardenbeul. Maar dat kan ik niet - ik kan enkel helpen. En helpen, dat is meer dan gewoon maandelijks een bijdrage storten. Ik heb bijvoorbeeld niet meteen het geld om aan alle organisaties die ik ken financieel kan helpen - hoe graag ik dat ook zou willen. Maar helpen kan je altijd. Hoe? Hieronder enkele leuke ideeën.

Ph by Marieke Penne

  • Ben je ooit al gaan wandelen met een asielhond? Zeker doen! Ga even langs bij het asiel in je gemeente en kies een hondje uit om uit te laten. Je krijgt alles wat je nodig hebt van daar mee, je bezorgt het dier een fijn moment en frisse buitenlucht heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.
  • Zin in een nuttige vakantie? Je kan je vakantie combineren met hulp in een buitenlandse dierenorganisatie, zoals Fuertedogs in Fuerteventura. Er zijn nog tal van andere bestemmingen die elk beetje hulp met grote dankbaarheid aannemen, dus het is echt de moeite waard dit eens te overwegen.
  • Heb je zelf een huisdier en zit je met een overschot aan dekentjes, mandjes, speeltjes,... dan kan je dat altijd doneren bij het asiel of een organisatie uit deze lijst.
  • Je kan ook gewoon helpen door je huisdier een goede opvoeding te geven. Dat je het verwend wil niet zeggen dat het een zelfzeker, gezond dier wordt. Lizzy en ik volgen bijvoorbeeld nu privé lessen bij Helena van Pascha Dogs, omdat ze teveel trekt tijdens het wandelen en het leuk vindt mijn ondergoed aan bezoekers thuis te geven als welkomstcadeau. Ga dus zeker met je hond naar de hondenschool, ook al lijkt het niet nodig.
  • Breng voldoende actieve tijd door met je dier. Dat betekent spelen of een ander tijdverdrijf dat je samen kan doen - al eens gedacht aan een workshop brains & balance? Of een groepswandeling?
  • Als je iemand in je omgeving een dier ziet mishandelen of verwaarlozen, grijp dan in in plaats van het aan je voorbij te laten gaan. Het dier kan zelf geen alarm staan. Je kan zo'n dingen melden aan het dierenhulp meldpunt.
  • Je kan ook je thuis tijdelijk openstellen voor verwaarloosde dieren die anders naar het asiel moeten in afwachting van adoptie.
  • Heb je een zaak en wil je in ruil voor publicatie een organisatie steunen? Dan kan je dat bij BLID doen. Zo steun je hen én krijg je er publicatie voor terug.
  • Als je een nieuw huisdier wil, ga dan naar het asiel in plaats van bij een fokker of erger, een dierenwinkel. Neem enkel een dier in huis als je er 100% zeker van bent dat je de middelen hebt om er goed voor te zorgen.

Het zou mij een enorm groot plezier doen als je dit bericht deelt - op facebook, twitter,... We zijn er niet altijd even bewust van, maar dit blijft nog steeds een grote problematiek in onze maatschappij én het is zeker geen ver-van-mijn-bed show. Indien je nog organisaties kent of ideetjes hebt die in deze lijst opgenomen kunnen worden, laat het ons dan weten via een reactie hieronder. Inzamelacties, workshops of happenings mogen voor extra steun en publicatie op onze website ook altijd doorgestuurd worden naar ons mailadres: info@lesfoliesdesxx.com!

Big thanks!

Reacties

Esmée Lifestyle schreef

Wat een prachtige foto's! En die ideeën zijn erg leuk, wat goed dat je dit doet. x

Lieke schreef

Leuk artikel! Goed dat je hier over schrijft :)

En wat een superlieve foto's :D

Svea_XX schreef

Dankje!