Mini dating gids: 4 dingen die je moet weten

Mini dating gids: 4 dingen die je moet weten

Keys to succes -

Stel, je staat een beetje awkward heen en weer te schuiven met een glas prosecco in de hand aan de bar van de buurtkroeg (lees: café). Je relatie is net voorbij en je had zin in een avond hersenloos en licht aangeschoten stappen. Helaas heb je er al geen zin meer in vanaf het moment dat je een bierdouche krijgt van de niet zo classy dronken meisjes achter je en botst vervolgens helemaal per ongeluk tegen een twee meter lange tattoo guy die je boos aankijkt. Je zet je allerliefste glimlach op en raakt wonder boven wonder in gesprek. Vijf minuten later probeert ie je te zoenen (wat niet lukt) en een uur later vraagt hij je nummer pas. De morning after verloopt in verwarring, licht schizofrenische gedachten als ‘dat zou ik nooit doen, but I did’ en twee paracetemol. Vijf dagen later kom je erachter dat tattoo guy een lange afstandsrelatie heeft en – plot twist – ineens enkel met je op date wou omdat ‘je zo’n interessante blog hebt en hij tips wou over z’n relatie’. Ja, dag, doei. Die date heb ik afgezegd, maar hier komen wél mijn dating tips.

1. Is defining everything?


Ik dacht dat het in België al tricky was, dat definiëren. Hiermee bedoel ik het allesbepalende moment waarop jullie besluiten een Serieuze Monogame Relatie (SMR) te hebben. Dat varieerde bij mij van een man die dacht een SMR met me te hebben vanaf het moment dat we zoenden tot een man die dacht dat we pas een SMR zouden hebben vanaf het moment dat hij kaal en veertig was. In Nederland is het nog een paar niveaus erger. Nu moet je niet enkel die SMR gaan definiëren, maar ook of je een prela (ik snap het nog niet helemaal, maar het komt neer op nog niet Facebook Official), quarrel (de kwaliteitsscharrel met potentieel), scharrel (enigszins vergelijkbaar met fuckbuddy) of slechts een schamele one night stand (die ken je wel) bent. Dus heeft dat definiëren na al dat definiëren eigenlijk nog zo heel veel zin? Nee, tenzij je echt heel graag meteen met hem voor het altaar wil staan. Het belangrijkste is dat je even voor jezelf nagaat of je op dit moment in je leven überhaupt een relatie aan wil gaan (lees: de SMR) of niet. Ja? Vragen na een maandje of wanneer het goed voelt (niet te vroeg). Weet je het nog niet na die maand, ga je een ander proberen zoenen zoals tattoo guy of gewoon nee? Next!

2. De prins op het witte paard bestaat niet


Ik denk dat iedereen ooit wel eens de ideale vrouw of man samengesteld heeft. Gooi dat idee maar heel snel in de doei-doos want die bestaat dus niet. Ryan Gosling is een prachtig voorbeeld van de uitzondering die de regel bevestigt. Ik had een paar jaar geleden een heus excel bestand in mijn computer staan met kwaliteiten waar m’n exen punten voor kregen. Inclusief sterrenbeeld. Je moet je maar even voorstellen: je ontmoet een heel erg leuke man waar het mee klikt tot je erachter komt dat hij een schorpioen is en eigenlijk wil jij alleen maar een SMR met een waterman. Dat lijkt me ook wel zonde (en dat was het eigenlijk ook op dat moment). Dus eerst jezelf leren kennen (en beseffen hoe complex je bent en niet hoezeer je gehele persoonlijkheid uit te drukken valt in slechts vier kenmerken) voor je een ander op z’n kwaliteiten afvinkt. Gooi even al je eisen overboord en ontdek wat een criteriavrije wereld je te bieden heeft.

3. Eerlijk, schmeerlijk.


Nu kom ik weer heel even terug op de moraal van mijn verhaal met tattoo guy. Als je niet eerlijk bent in je SMR of gewoon tegen je date, gaat het’m niet worden. Als je niet weet wat je wil, ga dan even terug naar tip nummer één. Als er één ding is dat ik herhaaldelijk, meermaals, tienvoudig, je snapt het, geleerd heb dan is het wel dat ik gewoon mijn mond moet open trekken en eerlijk moet zijn over wie ik ben en wat ik voel. Ik heb ooit tijdens een eerste date gezegd dat ik tien kilometer kon hardlopen. Dat ik de tweede date tevergeefs nog probeerde redden en de sportschoenen van een vriendin moest lenen, zegt genoeg. Wie ik was, geen idee maar alleszins niet sportief en wat ik voelde was vooral veel spierpijn en schaamte. Als je al het gevoel krijgt dat je moet liegen, zit je fout. Hetzelfde geldt voor het hoogste niveau van de lieg-o-meter: vreemdgaan. Als je er zin in hebt, zegt dat al genoeg. Overigens, als je jezelf als een ietwat empathisch mens beschouwt en even denkt aan de gevoelens van de ander, is eerlijk zijn een vrij logisch gevolg. In deze categorie valt, voor de duidelijkheid, niet vreemdgaan als je een SMR hebt en eerlijk zijn als je aan het daten bent. Daarbij: wees gelijk ook even eerlijk met jezelf. Is het hem niet, dan is het hem niet. Ga niet met de ander zijn of haar hart spelen als jij perfect gelukkig bent met je single bestaan (of als hij toch een schorpioen is en jij dat écht.niet.vindt.kunnen). You’ve got it: een beetje karma plus een beetje zelfrespect vormt de ultieme perfecte imperfectie.

4. Neem het niet persoonlijk


Als jij één van de vrouwen (of mannen) bent die bij één (of meerdere) van de volgende situaties:

  • het mislukken van een SMR
  • je hoort niets meer na een date
  • Ryan Gosling belt maar niet terug

denkt dat het allemaal jouw fout is, dan heb ik heel goed nieuws voor je. Het ligt niet alleen aan jou. Als het fout gaat tussen twee mensen, dan ligt dat aan persoon A en persoon B (en eventueel ook aan persoon X en Y, maar dat vul je best gewoon zelf in). Toegegeven, er is niets mis met even naar jezelf en je gedrag kijken en beseffen dat je hier en daar toch net iets anders had mogen doen. Trek er je lessen uit en verbeter de dingen aan jezelf waar je zelf niet tevreden mee bent. Relaties zijn op dat vlak zelfs een hele goede spiegel. Er zijn oneindig veel redenen waarom relaties soms niet werken en ik spreek uit ervaring als ik zeg dat van iemand houden soms niet genoeg is om een relatie te kunnen hebben. Maar geef jezelf een beetje credit en probeer niet bij elke ‘fout’ te denken dat het jouw schuld is. Because it isn’t!

Als deze blogpost je zo ontzettend veel heeft geholpen dat je met je true love gaat trouwen, stuur je mij ook een invi? Zo niet, een reactie achterlaten mag ook altijd om je eigen tips of ervaringen te delen zodat ik de volgende keer niet wéér een tattoo guy n°2 aan de haak sla.